Oei, het koor zakt ! Wat nu…. Tips en Tricks deel 3
Beste Zangertjes
Een euvel bij veel koren: de toonhoogte wordt in de loop van het nummer steeds lager; kortom: het koor zakt! Hoe komt het en wat kun je eraan doen.
In de derde reeks bespreken we de onafgemaakte/ niet-voorbereidde tooninzet (aanzet)
Een belangrijke oorzaak van zakken vormen de verkeerd gekozen en onafgemaakte toonaanzetten.
Bij sommige genres / koren wordt het als ideaal gezien om elke toon zuiver aan te zetten.
Dit is trouwens niet hetzelfde als intoneren.
Maar bij heel veel zangers en genres is het anders.
Veel voorkomend is het aanzetten vanaf de stembodem (crooning, Amsterdamse volksstijl) een halve toon eronder (gospel, blues, jazz) of een hele toon eronder (praise, country, ballade).
Dit stijlfiguurtje van de toonhoogteaanzet (ook wel scoop genoemd) hoor je veel op de radio en bij “naturelzangers” (die niet zo goed weten wat ze doen).
De valkuil is dat er weliswaar (correct) te laag wordt aangezet, maar het zweven naar de goede toonhoogte wordt niet afgemaakt.
De te lage toonhoogte wordt door de zanger (en de anderen) weer als referentie gebruikt voor het aanzetten van de volgende passage.
Daar heb je opnieuw de neerwaartse spiraal, maar nu met een andere oorzaak.
Een hopeloze combinatie van zangtechnieken is: een halve toon lager aanzetten, heerlijk langzaam naar de vermeende toonhoogte dweilen, tegelijk decay-zingen (met afnemende luidheid van lettergrepen) en lekker loom timen.
Besteed eens extra aandacht aan het bewust hanteren van deze zang-techniekjes.
Soms zuiver aanzetten, soms met scoop, maar dan moet die wel uitkomen op de juiste toonhoogte. In de galm (akoestisch of uit een doosje) moet het toonzuiver naijlen, dat is een goed controlemiddel.